In ouderschapsboeken gaat het vaak over hoe de kinderen moeten veranderen. Maar hoe zit het eigenlijk met de ouders? Als ik denk aan moeilijke momenten in het ouderschap dan zijn het vaak momenten waarin ik iets verwacht. Ik die een planning heb, een lijstje, een box die afgevinkt moeten worden.
Waarom? Waar komt dat obsessieve toch vandaan? Het komt, zo heb ik nu geleerd, uit een gevoel van tekortkoming. ‘Als mijn huis niet schoon is dan ben ik geen goede moeder’. ‘Als mijn kinderen geen muziekinstrument leren dan schiet ik tekort als ouder.’
Het komt uit een gevoel van niet goed genoeg zijn. Wat zijn origine heeft in ons eigen verleden. Afwijzing, onverwerkte pijn, proberen in het systeem te passen zodat anderen mensen ons aardig vinden. Als ik een ‘betere moeder’ wil zijn voor mijn kinderen, dan moet ik in eerste instantie met mezelf aan de slag gaan. Mijn eigen schaduwen confronteren, zodat ik meer heel kan zijn.
Pas daarna hebben ouderschapsboeken zin, want hoe kan ik anders de informatie volledig downloaden? Het is een beetje als een pleister op een etterende wond plakken.
Ik hoorde een hele bijzondere talk hierover bij Super Soul Sunday. (de podcast)
Dr Shefali Tsabary maakt ons wakker voor een nieuw tijdperk van het ouderschap. Oprah Winfrey introduceert haar gast als: You are about to hear from a parenting expert, who is, in the thirty years I have been doing interviews, the best I have ever heard!
Je kunt de talk hier luisteren: The Awakened Life
Ik ben heel benieuwd wat julie ervan vinden. Denken jullie: hoe kom ik dan ooit nog het huis uit met aangeklede kinderen? Of zien jullie ook de meerwaarde van zelfheling om een supersayin 2 moeder te worden?
Laat het me weten in de comments. En als je meer wilt leren: ik ben nu begonnen aan haar boek: ‘A Radical Awakening’.
Tot nu toe, heel indrukwekkend. To be continued…
Liefs, Tess
Disclaimer
Om geld te verdienen met onze blog maken we gebruikt van affiliate links. We raden alleen producten aan waar we echt in geloven. Het kan zijn dat we een kleine commissie krijgen als je op een link klikt. Je hoeft daar niks extra's voor te betalen. Dankjewel voor je support en het lezen van de blog.