stressvrije vrouw

Stop het schuldgevoel: je kinderen kunnen zichzelf vermaken

‘Mama moet dit bericht even versturen, als we in de jaren 40 hadden geleefd had ik een kip geslacht.’

Dit waanzinnige inzicht heb ik gekregen van Jen Fulwiler. Een Amerikaanse comédienne die het beeld van de traditionele huismoeder aan diggelen helpt. Ze zegt: ‘Denk je echt dat die moeders de tijd hadden om de hele dag met hun kinderen bezig te zijn?’ Vergeet het maar. Als je eten wilde, moest je het zelf slachten. De was? Met de hand. Laat die laatste even goed inzinken. De vieze was werd eerst in een ketel gekookt, de hardnekkige vlekken moest je op het wasbord eruit schrobben en daarna moest de hele boel nog geslingerd worden. Tijd om op Pinterest art and crafts op te zoeken? Of een Lentetafel te maken? No way. Dus stop alsjeblieft met het schuldgevoel. Als je even op de bank wilt zitten of een mailtje wilt versturen, doe het. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de welgesteldheid van de hele roedel. 

Op haar achtste werkte ze in de molen

In mijn geval ging het bericht wat ik verstuurde over de lancering van mijn eerste boek: Komt Goed. Dat als rode draad de wijsheden van mijn Engelse grootouders heeft die 102 en 98 jaar oud zijn. Als kind hadden zij geen geld of luxe. Hun bezigheid? Zorgen dat ze als gezin eten op de tafel kregen. En mijn overgrootmoeder? Die werkte op haar achtste al in de molen. Dus geloof me, je vaart oké. Het feit dat je deze tekst leest geeft eigenlijk al genoeg aan. Je hebt een schuldgevoel en daarmee ben je meteen gediskwalificeerd voor de titel gewetenloze ouder. Sorry. Je moet je tijd ergens anders op gaan richten. 

Liefs, Tess

ps: mocht je het boek dat ik samen met mijn goede vriendin Pascalle Bonnier heb gemaakt willen reserveren, dan kan dat hier:

Komt Goed

Je helpt ons er onwijs mee. Misschien komen we wel op zo’n boekenlijstje. Stel je voor. Dan proosten we op jullie!

About the author

Tess Milne

Alle berichten weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.